torsdag 15 september 2011

Hönö

Igår onsdag var jag ut till Kråkudden på Hönö för att titta på havsfåglar eftersom det skulle vara kraftiga sydvästliga vindar! Vid västliga och sydvästliga höststormar är det väldigt mycket fåglar som blåser in till kusten och man har stor chans att få se liror, stormfåglar, labbar, sulor m.m.

Jag lämnade sonen på dagis vid nio och åkte sen ut mot färjan till Hönö och direkt när jag kom dit fick jag se ett gäng kentska tärnor som fiskade och från båten såg jag tre fåglar varav två var ejdrar och den tredje hade tydligt grå kind, lite mindre än ejdrarna och min första tanke var gråhakedopping som inte alls är vanlig här på västkusten! Jag tittade i fågelboken och kom fram till att det, tyvärr, var "bara" en sjöorre...

När jag kom ut till parkeringen vid Ersdalens naturreservat var den i stort sett full med bilar... När jag kom fram till vattnet fick jag direkt se tre kärrsnäppor som letade mat i tången och en bit bort gick en skärpiplärka! Vindskydden var fulla så jag ställde mig utanför vid en väldigt trevlig man som direkt frågade om jag ville se en storlabb som satt på en klippa och vilade, den satt där en bra stund och sen gjorde den en sväng över oss innan det försvann över vattnet. Det kom även en stenfalk och en tornfalk flygande förbi oss och över vattnet flög det gott om sillgrisslor och vadare, mest kärrsnäppor men också ljungpipare.

Efter att ha tröttnat på att stå ute gick jag in i ett av vindskyddet där det hade blivit en plats över. Efter att ha tittat på grisslor och måsfåglar en stund fick en kvinna se en stormfågel norrut! Efter nån minut kom den flygande precis utanför skyddet!!! Nästan samtidigt får en annan skådare larm om en mindre lira vid klädesholmen vid Tjörn och efter en timme kom den flygande över vattnet på väldigt nära håll! Alla blev eld och lågor då det är mycket sällan man får se liror på så nära håll! Facinerande att man kan bli så till sig av en fågel! Jag tycker jag är tokig och jag blev inte i närheten lika uppspelt som vissa andra! Tyvärr fick jag inte kort på den eller stormfågeln...

När jag gick hem gick jag över klipporna till Ersviken och fick se de här blommorna som jag inte vet vad det är... Stina, HJÄLP!!! Hemma efter en mycket lyckad tur med tre helt nya arter för mig, mindre lira, stormfågel och storlabb.

Kärrsnäppa

Tre kärrnäppor som inte är helt lätta att se,
men klicka på bilden så ska det nog gå!

Storlabben

Igen...

...och igen...

...och igen!

Det här är blomman jag inte vet vad det är så här kommer det igen:
Stina HJÄLP!

På nära håll...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar