tisdag 16 augusti 2011

Fjällen

Nu var det ett tag sen jag skrev nåt här... Det beror på att vi fick för oss att åka upp till Mor och Far i Dala-Järna. Vi åkte upp på söndagen för en dryg vecka sen och stannade till igår, söndag. Förutom att umgås med släkten har jag, far och min bror varit ut på en 4-dagars fjällvandring i sydvästra Härjedalen. Det var helt oförberett från min sida så det fick bli att låna utrustning och kläder... Tur att man inte är allt för kräsen! På månda bestämde vi oss för att åka på onsda morgon strax innan 06:00! Sagt och gjort, vi packade på tisda och kl 7 på onsda hämtade vi upp brorsan i Grycksbo...

Dag 1.
Vi kom fram till Rändingsvallen vid lunchtid och började fördela mat och annan packning mellan oss och sen började vi gå på grusvägen mot Gunnars. Redan från bilen hade vi sett 24 fågelarter, varav höjdpunkterna var en varfågel och en fiskgjuse.
Efter bara en kilometer flög det en fågel över vägen och sen hörde vi lite "konstiga" ljud från tallarna... Två lavskrikor!!! Dessa underbart charmiga fåglar som ibland kan vara helt orädda och komma fram och äta ur händerna, men det gjorde inte dessa utan de höll sig borta... Efter yterligare någon kilometer upptäckte vi att det höll till ett gäng korpar i skogen och gick närmare för att undersöka vad de gjorde och då flög det upp en majestätisk kungsörn från ett renkadaver som låg i skogen.
Efter en bra stund kom vi fram till Gunnars och där började den "riktiga" vandringen... Den lilla stigen slingrade sig först mellan knotiga tallar och vidare upp genom fjällbjörkskogen för att sedan komma upp på kalfjället och där möttes vi nästan genast av ljungpipare och småspov, båda nya arter för i år... Gott om fjällämmlar och renar fanns det också
När vi kom fram till Storstöttjärn och skulle sätta upp tältet upptäckte vi att vi inte hade några tältpinnar med, det var bara att stötta med metspön och mitt kamerastativ så att vi kunde få plats!
En torraka med massa varglav på, som står vid Fjätån i Gunnars.
Den mesta lappljungen hade blommat över men någon blomma fanns det...
 Far och brorsan med Gunnars i bakgrunden.

Första nattlägret.

Dag 2.
Efter en del morgonfiske och packning skulle vi gå söderut mot en liten tjärn som heter Lustjärn. Precis när vi skulle gå kom en and och landade i vattnet en bit ifrån oss och efter en stund studerande i kikaren kom jag fram till att det var en bergand, helt ny art för mig! När vi kom fram var det iskalla nordliga vindar, men vi bestämde ändå oss för att sätta upp tältet så gott det gick och gå en sväng till Nässjöarna för att försöka ta någon stor öring, i sjöarna finns det riktigt stor öring, över två kilo är inte jätteovanligt, men det blev inte en öring... En hel del fåglar blev det dock under turen bla. stenfalk, dalripa, lappsparv och bändelkorsnäbb.
På kvällen blev det ett plötligt väderomslag... Det gick från kraftiga, iskalla nordliga vindar till mycket mildare knappt kännbara vindar som växlade riktning och då började fisken att nappa! Vi fick ett helt gäng fina öringar under bara några minuter!

 Hjortron fanns det gott om. 
Dag 3.
Natten var sval och på morgonen när vi kröp ur tältet var marken vit av frost... Vädret var underbart vackert, strålande sol och knappt ett moln på himlen! Vi började dagen med att gå en sväng till södra änden av tjärnen och testa fiskelyckan i bäcken. Det fanns massor med fisk, men nästan bara små som fick simma tillbaka på tillväxt.
Tillbaka vid tältet hörde jag en hackspett som satt och hackade och jag smög mig närmare för att upptäcka att det var en mindre hackspett, jag trodde först att det var en tretåig hackspett men så var inte fallet...
Efter att vi hade packat ihop allt gick vi österut förbi några små tjärnar där det simmade en familj krickor och en knipa. När far och brorsan försökte fotografera en lämmel hittade jag stora spår i leran och kom fram till att det måste ha varit varg, det kan inte ha varit nåt annat!
Vi gick vidare till en bäck där vi drog upp ca tio riktigt fina öringar innan vi gick vidare genom en underbar trollsk tallskog. Knotiga grova tallar, vissa var metertjocka, massor med gamla döda stockar och stubbar!
Efter några tuffa kilometer kom vi fram till Lilla Fjätsjön och där började det bra. Vid en göl nära sjön gick en rödbena och åt och i sjön låg det ett gäng bergänder och tre alfåglar. Vi satte upp tältet och sen gick jag en sväng för att försöka få någon fisk till men jag varken kände eller såg en enda fisk. Fick dock kort på en lämmel, vilket inte är det lättaste... Stålmannen!
Krickor
Dag 4.
Efter ännu en skön natt började vi packa ihop och gå mot bilen. Det blev ytterligare några spännande fågelmöten, bla. två varfåglar, rödstjärt, tornfalk och dalripor. Sammanlagt under turen blev det 55 fågelarter varav ca 10 nya för i år!

 Alfågel
 En simmande ren i Sicklingen.


Nu är jag tillbaka i Götet och ska försöka ta mig ut på lite småturer här i närheten. Hösten är ju snart här och då brukar det dyka upp lite spännande fåglar, ser fram emot nån SNF och GOF- utflykt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar