fredag 29 juli 2011

Sista dagen

Nu kommer det förhoppningsvis bli lite mer utflykter! Jag jobbar sista dagen på mitt jobb idag... Det är med blandade känslor jag går hem från fabriken idag. Har jobbat här sen i april och trivts mycket bra, bra arbetskamrater och bra företag, som jag kommer att sakna, men samtidigt ska det bli skönt att vara hemma och återfå lite energi och tid till annat. I helgen blir det dock inga längre utflykter eftersom vi ska döpa vår dotter i morgon, men sen får vi se hur nästa vecka ser ut!

Den här skönheten hittade jag när jag var ute med hunden här om dan...
Det är en vinbärsfux som sitter på en överblommad älgört.

När jag har åkt till och från jobbet sista tiden har jag sett att det blommar myrlilja på en lite myr och i onsdags blev det äntligen av att jag stannade och tog kort på dessa vackra blommor. Jag har bara sett myrlilja ett par gånger förut, varav en i Norge.
Jag tycker att det är svårt att få bra bilder på blommor med kompaktkamera, köpte en ny i våras och den är väldigt bra på många sätt och jag är nöjd överlag, men kompaktkameror passar väl helt enkelt inte till blomfotografering! När jag får massa pengar över, vilket knappast lär hända än på länge, ska jag köpa en ny systemkamera med bra objektiv. Bilderna på myrlilja tycker jag blev helt ok men inte perfekta... Här kommer de iaf!




Här är en bild på ullig kardborre också. Den växer på grusplanen bakom huset... Om man tittar noga kan man dels se krokarna som har gett kardborreband sitt namn, de hakar fast ordentligt om man fastnar och dels "ullet" mellan krokarna som gör att det är ullig kardborre och inte stor kardborre.


måndag 25 juli 2011

Helgens bilder...

Helgen har varit lugn på naturfronten... Har bara blivit några kortare svängar med hunden. Jag har haft fullt upp med att fixa hemma och med bilen! Vädret har inte heller varit det roligaste men regnet gör att man kan hitta lite roliga motiv och vissa motiv blir mycket bättre efter regn. Nu jobbar jag sista veckan på mitt jobb, sen är jag arbetslös igen... Tråkigt, men mer tid till långpromenader! Hoppas även kunna följa med Göteborgs ornitologiska förening ut på någon utflykt, de har utflykt varje torsdag förmidda för de som är lediga. Mycket trevligt och upskattat av många! Det är dessutom gratis! Ibland är det upp till 30 deltagare och utflykterna går till olika lokaler runt Göteborg.

Här kommer några bilder från helgen som gått:

Glöm-mig-ej-blomma (förgötmigej)

Spyfluga

Vatten är otroligt vackert!

Åkervinda med flyttblomfluga.
Skulle vara mycket tråkigare bild utan vattendropparna...

Det här ar samma bild, som jag har beskurit och ljusat upp en aning.

tisdag 19 juli 2011

Poppelsvärmare m.m.

Innan jag åkte till jobbet i morse var jag ute och gick en sväng med hunden fick jag se en räv! Inne i skogen bakom vårat hus finns en gammal grusplan som, för länge sedan, har använts som fotbollsplan och där brukar jag gå för att det är mycket fjärilar och andra kryp som letar mat och solar sig... Och idag när jag gått över nästan hela vänder jag mig om och där, på andra sidan planen står en räv och tittar på mig! Jag skyndade mig att ta upp kameran, men förmodligen så gjorde jag lite för häftiga rörelser, för räven slank in i skogen och var borta... Det var iaf en trevlig naturupplevelse så där på morgonkvisten! Nu har jag sett räv, rådjur och hare på den där grusplanen...

Här kommer en bild på poppelsvärmaren som jag utlovade i förra inlägget...


Här kommer också några fler bilder från de senaste dagarna:

Vitblära som växte ganska rikligt vi våra vänners hus i Rävlanda.

En fiskmåsunge vid Svarte mosse.

En livräddande skrattmås... Eller kanske livrädd!

En snäcka.
(Har tyvärr inte lärt mig att artbestämma snäckor än, men det kommer säkert...)

En mindre tåtelsmygare som sitter och äter på en tistel (av ännu okänd art.).

Spanska skogssniglar (mördarsniglar) finns det gott om här på västkusten, till många trädgårdsägares stora förtret... Den här bamsingen ( ca 15cm lång) var på väg över gångbanan på morgonens promenad.

måndag 18 juli 2011

Lite av varje

Jag har inte varit ut på så mycket spännande de senaste dagarna, har knappt varit ut med hunden... Dels har det varit lite tråkigt väder och dels har jag haft mycket annat för mig, grillkväll med goda vänner, bilreparationer och vanligt familjeliv! Hoppas att jag snart kan komma ut på lite turer, ska försöka följa med Göteborgs ornitologiska förening ut på någon utflykt och kanske se lite nya fågelarter. Jag är riktigt sugen på att skåda fågel, det blir tyvärr inte av att jag gör det så ofta när jag inte har någon som följer med. Är också grymt sugen på en fjällvandring! Det får tyvärr vänta eftersom jag jobbar och när jag har jobbat färdigt kommer inte ekonomin att tillåta det och det blir svårt att få ihop med familjen.
Har också sett att Naturskyddsföreningen har några spännande utflykter som jag ska försöka följa med på, det är alltid kul att träffa lite likasinnade!

Häromdagen när jag var ute vid huset vi har lånat fick jag se en gigantisk nattfjäril som satt och vilade på altanen, den var minst 5 cm mellan vingspetsarna när den vilade... När den flyger är den nog ett par cm till! Stor med andra ord! Nu har jag kollat runt lite och jag tror att det är en poppelsvärmare, bild kommer så småningom...

onsdag 13 juli 2011

Nya marker att utforska!

Den här veckan har jag lite nya marker att utforska eftersom jag och familjen har lånet några vänners hus. Det ligger i Rävlanda, 4 mil utanför stan, mot Borås... Kul med lite miljöombyte, och närmare till jobbet!

Har kommit fram till att det är väldigt bra att ha hund... Det gör att man kommer ut och ser sig omkring i närområdet! Annars när man ska ut blir det gärna att man åker iväg till nåt speciellt ställe istället för att se allt det spännande som finns inpå knuten!
 Vännerna som vi har lånat huset av bor väldigt nära skogen där det också ligger en liten badsjö, där vi förhoppningsvis kommer att vistas i eftermiddag.

Det får bli allt för nu... Lägger upp lite bilder från gårdagskvällens hundpromenad.

Dålig bild, men det är en spindel som har fångat en harkrank.
(Klicka på den så blir den större!)

Den otroligt vackra, och giftiga, fingerborgsblomman!

Här är den lite närmare.

Någon enstaka gul kantarell hittade jag också.

måndag 11 juli 2011

Längtan...

Längtan. Ja, jag längtar!
Till vad? Till allt längtar jag!
Det finns så mycket att längta till!
Solvarma klippor och salta bad,
sommarnatt vid en ödslig urskogstjärn...

Längtar, det gör jag!
Var jag längtar? Överallt!
Det finns så mycket att längta till!
En regnig höstkväll med tända ljus,
höstens skådespel med med alla färger...

Längtan. Ja, jag längtar!
Varför jag längtar? För hoppet!
Det finns så mycket att längta till!
Tusen ljus i stugorna vid jul,
skidtur med fika över snötäckta fjäll...

Längtar, det gör jag!
Hur jag längtar? Med hela hjärtat!
Det finns så mycket att längta till!
En porlande bäck om våren,
sipporna som väcks till liv av vårsolen...

Med hela hjärtat längtar jag,
till årets alla tider! Överallt, vill jag!
Det finns så mycket att längta till!
Hoppet får vardagen att bli lite ljusare.
Hoppet om att få se allt det underbara igen...

Längtar, det gör jag!
Överallt och alltid längtar jag.
Det finns så mycket att längta till!
Men varför längta till det jag inte ser,
när det jag längtar till, finns just här och nu!

lördag 9 juli 2011

Gårdagens "skörd"!

Igår var jag ute och gick med hunden här i skogen där jag bor o kameran var med, som alltid,och det blev någon ny bild nu också. Fjärilar är så tacksamma att fotografera och dessutom är de fantastiskt vackra! Har man dessutom en kamera som passar till ändamålet så blir det ännu roligare. Jag har en Canon EOS 300d och ett Tamron 55-200mm objektiv, kameran och objektivet är inte speciellt bra, men passar utmärkt till fjärilsfotografering! Det blir väldigt fina färger, underbart kort skärpedjup, lätt att fokusera manuellt och man behöver inte vara jättenära för at ta en närbild.

Tyvärr är det inte så mycket olika fjärilar precis här där jag bor, men det finns allt lite iaf. När jag var ute igår var det en svarthätta som började sjunga som en tok, så jag smög dit och fick något hyfsat kort på den. Det är inte så lätt att få kort på dem eftersom de ofta hoppar omkring bland grenarna i träden. Såg också en sparvhök som fick utstå attacker från en fiskmås.

Lägger ut en bild på en svarthakedopping som höll till i Svarte mosse, en damm som ligger i Biskopsgården 1km härifrån. En otroligt vacker fågel, lägg speciellt märke till ögat, som inte är så vanlig här omkring.

Man behöver inte åka långt bort för att uppleva naturen, den finns alltid precis inpå knuten, var man än är, bara man tar sig tid att uppleva den!

Den väldigt vanliga luktgräsfjärilen har en jämnbrun ovansida med vita kanter...

...och tydliga "ögon" på brun botten på undersidan.

Mindre tåtelsmygare.

Ängsmygare.

 Svarthätta.

Ock till sist; svarthakedopping.

torsdag 7 juli 2011

Lite fler gamla bilder!

 En underbar morgon i Häcklehagen, Onsala. En lätt dimma, solen som går upp,
fåglar som kvittrar, kan det bli mycket bättre!
En sen sommarkväll vid en liten tjärn utanför Älvdalen.

Fladdermöss vid en liten å i Leksands skogar. Det var nästan helt mörkt när jag tog kortet, men jag ställde mig bredvid ån med kameran beredd och när jag såg att det kom en fladdermus var det bara att knäppa av. Ett rent lyckoskott!

Vitfläckig guldvinge vid en kraftledningsgata i Malung.

En underbar sommardag besökte jag en fäbod utanför Lima, vallen stod i full blom! Massor med smörbollar, midsommarblomster och diverse andra ängsblommor... Här är en blåbock som sitter på ett midsommarblomster. Midsommarblomster finns i ljusa och mörka varianter, de ljusa vanligare längre norrut.

Erstaviken på Hönö efter en utflykt med min son, min bror och hans fru.
(Tyvärr blir det en mörk fläck, under solen, på bilderna tagna med min Canon EOS 300d. Den börjar bli väldigt gammal...)

Första bilderna!

Rörsångare på Kållandsö.

Blomvass 

Rådjur (Taget från min balkong!)

Naturbloggen startad!

Här kommer jag att skriva om mina naturupplevelser och lite annat... Det kommer förhoppningsvis bli mycket bilder på det jag ser när jag är ute. Det blir allt för nu, ska försöka lägga upp lite bilder ikväll!